Tips & tricks voor de milieuvriendelijke kerstbalontwerpwedstrijd

Op groene vrijdag (block black friday) lanceerden we de milieuvriendelijke kerstbalontwerpwedstrijd-met-een-verhaal voor kinderen én volwassenen. De reacties waren enthousiast met hier en daar wat vraagtekens. Daarom nu wat extra info. Eerst over het verschil tussen 2D en 3D.

Daarna vertellen we hoe je kunt graveren of tekenen met de lasersnijmachine. En tot slot iets over de bestandsformaten of waar je tekening aan moet voldoen.

Zo eenvoudig mogelijk in beeld

PS: De tips hieronder brengen we zo eenvoudig mogelijk in beeld. Op deze manier beïnvloeden we hopelijk niet je ontwerp, maar weet je wel wat je moet doen. 😉

2D-vormen lasergesneden in hout. Het Omlab-bordje is van golfkarton; door het vouwen verander je de vorm van 2D naar 3D.

Wat is het verschil tussen 2D of 3D?!

We kregen deze vraag van een hele jonge ontwerper: Wat is het verschil tussen tweedimensionaal (2D) en driedimensionaal (3D)? Het eerste is plat, het tweede is niet plat oftewel ruimtelijk. Zoals het verschil tussen een getekende bal op papier (plat) of een glimmende bol in de boom (ruimtelijk).

Huub laat zien hoe je van platte vormen een 3D-vorm kunt maken.

Siep (10) laat een andere manier zien.

Van 2D naar 3D.

Hoe zet ik mijn ontwerp voor de kerstbal met een verhaal het beste op papier?

Het korte antwoord op die vraag is:

  • Maak een lijntekening voor 2D / plat. Bijvoorbeeld met potlood.
  • Voor 3D/ruimtelijk: Maak een lijntekening van 2 of meer vormen.

Lang antwoord met foto’s:

Ontwerp je een 2D / platte kerstbal- of ornament? Maak dan een potlood- of lijntekening. De buitenste vorm wordt lasergesneden. Teken je iets in het ontwerp? Een illustratie of een verhaal? Dan kan dat gegraveerd worden.

Computertekening.
2D-vorm van golfkarton. De buitenste lijn van de vorm die jij in je hoofd hebt zet je op papier. Teken je er iets in, dan kan dat gegraveerd of verder uitgesneden worden.

Je ziet hierboven een eenvoudige versie van een 3D-vorm. Simpelweg door vormen in elkaar te schuiven. Wil je ook een 3D / ruimtelijke kerstbal? Teken twee of meer vormen die lasergesneden moeten worden.

om! Spandoek van hout
Het binnenste van deze letters is in hout gegraveerd met de lasersnijder. Ook dunne potloodlijntjes of elke andere tekening die jij opstuurt kunnen gelaserd worden.
4 platte vormen in elkaar geschoven.

Weet je genoeg? Hopelijk helpt dit bij het tekenen van je eigen, verhalende ontwerp voor een kerstornament of – kerstbal. Hebben we je niet teveel beïnvloed? Of krijgen we nu allemaal vierkante ballen toegestuurd?

Bestandsformaat voor je ontwerp

Het bestandsformaat kan onder andere jpeg, doc, pdf, svg en ai zijn. Of een potloodtekening op een A4-tje via de post: Omlab, Radarpad 42, 6816TP Arnhem.

Huub zegt: “Is het ontwerp goed, dan zorg ik wel dat het hoe dan ook gelaserd kan worden.” Hij heeft het dan over termen als ‘tracen’ en omzetten. Ook het bestandsformaat maakt niet veel uit. De conclusie is: Hij zorgt wel dat de winnende ontwerpen gelaserd kunnen worden. En mocht er nou een vraag zijn over je ontwerp, dan belt hij wel!

Succes!

Heb je toch nog een vraag na het lezen van deze tips & tricks, laat het weten! Mail Omlab, info@omlab.nl. PS: we hebben allerlei vragen beantwoord, maar nog niks verteld over het plaatmateriaal. Dat komt nog!