Prototype taludtegel (foto Omlab | Carmen van den Elsen)
[English below]
Stroncq eert de natuur als uitvinder. Het object laat de kracht zien van een natuurvriendelijk samenspel tussen materiaal, techniek en design. Sterk genoeg om op te zitten én een voorstudie voor biodegradeerbare producten voor bouw en infra.
Stroncq is ontworpen als showcase voor een oproep voor productideeën: Maacq Waar(de), een project van AquaMInerals en Omlab.
Omlab ontwikkelde een ecologisch materiaal met de sterkte van gipsbeton, met 98% reststromen uit riool- en drinkwaterzuivering. Samen met de industrie onderzoekt Omlab circulaire toepassingen voor bouw, bodem en biodiversiteit.
Stroncq: design Lilian van Daal
Voor het designconcept werkte Omlab samen met Lilian van Daal, als ontwerper gespecialiseerd in biomimicry.
Omlab en AquaMinerals spraken in Maacq Waar(de) de ambitie uit om Omlab’s materiaalvindingen in te kunnen zetten als versterking van een dijk. Zo worden de grondstoffen uit (afval- en drink)water ingezet in diezelfde (water)sector. Op dit moment zijn kunststof taludversterkingsmatten of betonnen varianten echter standaard.
Lilian van Daal pakte deze ambitie verder op met de natuur als voorbeeld: De meest efficiente vorm van taludversterking is het wortelnetwerk van planten.
Het zitvlak van Stroncq is een losse taludtegel. Deze tegel is geinspireerd op het network dat wortels van planten vormen onder de grond, om zo efficient mogelijk een aardwal te verstevigen. Omlab kan terreinspecifieke zaden en mineralen meeprinten. Dit onderzoek vervolgt Omlab in het najaar van 2022.
De taludtegels zijn volledig biologisch afbreekbaar en worden op den duur overgenomen door het wortelnetwerk van beplanting. Het kalk in de 3D-printpasta gaat verzuring van de bodem tegen. Zo zorgt het afval van de mens als circulaire grondstoffen voor een kickstart van de (bodem)biodiversiteit.
Onderdeel van project: Maacq Waar(de), initiatief AquaMinerals en Omlab
Stroncq design: Lilian van Daal
Stroncq development: Omlab
Omlab’s materiaalprototype Itbettermatter: Calciet, cellulose (Recell), Kaumera, alginaat en water
Circulaire kleuren: waterijzer (oker), pigment van afval uit de wijngaardsector van Verfmolen de Kat (donkergrijs)
Stroncq in English
Stroncq (Omlab x Lilian van Daal) honors nature as an inventor. It’s a showcase for a call for product ideas: Maacq Waar(de), a co-op of AquaMinerals and Omlab. At the same time, as a seating object it shows the strenght of the interaction between material, technology and design. With a biodegradable slope tile, the seat, as an example of a potential product.
Omlab developed the ecological material with the strength of cellular concrete, with 98% residual flows from sewage and drinking water treatment. With the industry, Omlab is investigating circular applications for construction, soil and biodiversity.
Lime in the 3D-printpaste counteracts acidification of the soil. Add seeds and the root structure of plants will form the strength of an embankment.
Lees ook
Prijsvraagconcept en 3dprint voor Maacq Waar(de). Design Stroncq i.s.m. Lilian van Daal.