Materialen omdenken is wat Omlab doet. En ‘Rethink materials’ is nu ook de naam van een nieuw consortium. Het keteninitiatief wil de (infra)natuur op biocirculaire wijze radicaal versterken. Met beton waar het moet en biologisch afbreekbaar waar het kan.
Hoe? Met diverse circulaire biotaludtegels en de industriële opschaling daarvan.
Dit perspectief is onderdeel van Dutch Design Week 2024 op 2 locaties.
Testlocatie in Arnhem; implementatie November 2024.
Ecosysteemdiensten van Biostack. Illustratie door Biobased Creations, 2024.
Hex
Waarom
De bouwsector is verantwoordelijk voor een kwart van al het afval in Nederland. Bovendien is de industrie vaak afhankelijk van materialen die schaarse hulpbronnen uitputten, zoals beton, of van producten die schadelijk zijn voor de natuur, zoals chemische coatings.
Als gevolg hiervan is de biodiversiteit in Nederland al een eeuw aan het afnemen, waarbij de huidige niveaus nog maar 15% bedragen van wat ze ooit waren.
Omlab ontwerpt anders, met de natuur als aandeelhouder. Wij willen bijdragen aan het herstel van de natuur met conflictvrije materialen. Dat zijn grondstoffen die al in omloop zijn, gebruikt dus, en die om hoogwaardige toepassingen vragen.
Biostack
Biomerge
Hiervoor heeft Omlab een natuurpositief materiaalprototype ontwikkeld, waarmee bouwstenen en tegels worden ge-3Dprint.
Het emissiearme materiaal bestaat voor 100% uit biocirculaire grondstoffen uit de bouw, (afval)water en oud-papier: kalk, zand, cellulose, alginaat en Kaumera.
Omlab ontwikkelde ook materiaalmixen op maat voor elk bodemtype. Met meer zand, minder calciet of voedingsstoffen, op advies van de bodemexpert Soil Vision waarmee Omlab samenwerkt.
Voorraad voor demo-locatie. Foto: Anouk Moerman.
Consortium
Partners: Omlab (initiator), Green Village Delft, Soil Vision en Bouwlab | Neolithic 3D in nauwe samenwerking met waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en Van Gelder. Regisseur: Noorderwind, Rotterdam.
Rethink materials for (infra)nature is het vervolg op de Biotalud-samenwerking met gemeente Arnhem, Van Gelder, Morssinkhof Groep en Omlab. Doel: helpen doorontwikkelen en implementeren van een biologisch afbreekbare taludtegel.
Lees ook
Versterk (infra)natuur, steen voor steen. Beton waar het moet, natuurpositief waar het kan.