Duurzaamheid in bedrijfsvoering Omlab

Duurzaamheid zit in onze haarvaten, in het DNA van Omlab. #designnatureproof, dat is onze manier om het verschil te maken. Met 100% respect voor de natuur. Dat zie je terug in alles wat we doen. We werken aan zelf geïnitieerde projecten en producten of werken in opdracht. In onze bedrijfsvoering gaan we natuurlijk ook voor maximale duurzaamheid. We worden er steeds gedrevener in. Elke keuze doet ertoe.

Bij Omlab gebruiken we zoveel mogelijk biobased of circulair materiaal. Liefst lokaal, regionaal of van Nederlandse origine. Dat lukt (nog) niet altijd, maar we blijven de markt in de gaten houden en / of dragen bij aan ontwikkelingen. We scheiden restanten en afval zoveel mogelijk, zetten reststromen in en recyclen wat we kunnen. Denk aan herbruikbaar materiaal zoals huishout, zaagsel, maar ook de oude keukens, stoelen en wastafels uit het pand waar Omlab september 2019 is gestart. Vaste leverancier van vers hout is de Arnhemse Fijnhouthandel.

Wat betreft verf en beits kennen we steeds meer natuurvriendelijke, biobased producten. Als het even kan uit deze regio. Duurzaam inkoopbeleid kost meer tijd. Het is veel eenvoudiger om iets via de bekende weg te bestellen. Maar inmiddels kennen we nieuwe routes; we delen die kennis het liefst in het makerslab.

Omlab is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De bus doet er nog geen 20 minuten over naar de buitenplaats (routebeschrijving). Werk je hier een dag of langer? Of ben je een carpooler? Maak dan vooral gebruik van een fiets van ons!
We willen graag een hybride deel-auto op de Buitenplaats Koningsweg. We zijn voortrekker van dat plan. Het enige wat ons tegenhoudt is dat alle zelfbouwers op dit terrein een auto hebben vanwege de verbouwing en de lange afstanden. Dus het kan even duren voordat we dit plan regelen. Wordt vervolgd.

Zonne-energie, eerlijke bank en circulair geld

Energie komt deels van de zon. Zodra de elektra op de Buitenplaats Koningsweg is aangelegd, kunnen we naast die zonne-energie ook weer kiezen voor groene stroom. Machines staan uit als we ze niet gebruiken. Het licht in de werkplaats is te schakelen: of alles aan, of maar een paar. Onze bank is Triodos. Greenhosting, daarin verdiepen we ons op dit moment.

Sinds augustus 2020 is Omlab aangesloten bij Arnhems Hert, het digitale, circulaire geld dat de lokale economie versterkt. Ons duurzaam verdiende, in onze ogen ‘groene’ geld circuleert zo in een lokale, groene economie.

Duurzame inrichting

In de maker-in-residence (in wording) en de studio boven de werkplaats hebben we een hennep-ondervloer gelegd met OSB van de groenebouwmaterialenhandel. De beits op de trappen binnen en buiten is op lijnoliebasis.

Een oude schildersezel doet dienst als flipover. Onze studio is ingericht met een circulaire mix van meubels uit ons historische pand, kringloop of tweedehands bureaustoelen van Vitra. Het plan is om van de makers-in-residence een schoolvoorbeeld te maken van een biobased interieur. Wil je daarover meedenken? Neem contact op.

Duurzame leveranciers

Wat nog meer? In het makerslab zetten we fairtrade, biologische, klimaatneutrale filterkoffie. In de studio boven brouwen we soms een enkel bakje, met biobased cups van Peeze (Arnhem). De lunch is vegetarisch en zo veel mogelijk lokaal en biologisch. Met dank aan o.a. biologische boerderij De Horsterhof.

Visitekaartjes verzorgt Kempers (Aalten, Gelderland), de groenste drukker die we konden vinden in deze regio. De gele kleur voegen we zelf toe met kurkuma.

Nu weet je alles. We voeren onze duurzame bedrijfsvoering steeds verder door. Heb jij een idee waar of hoe dit verbeterd kan worden? Geef je tip door en wees welkom! Neem contact op met Huub of Margreet.