‘2030’ is een voorstudie, op weg naar naar circulair, milieuvriendelijk bouwmateriaal. De 5 elementen van Omlab’s materiaalprototype Buildmatterial worden dagelijks gebruikt. ‘2030’ staat namelijk als modulair (zit)object in de entree van woningcorporatie Wonion, voor alle generaties.
Het resultaat van de samenwerking met Wonion maakt deel uit van Omlab’s lopende onderzoek naar circulaire 3d-geprinte bouwmodules.
Eerst materiaal verzamelen
Omlab start vrijwel elk project met het verzamelen van materiaal. Voor ‘2030’ leverde de circulaire oogst onder andere oude keukenkastjes, vloerbalken en een kapotte dakpan op.
De bron is Wonion’s ‘vernieuwbouw’ aan de Heuvelstraat in Silvolde en de werkplaats van de woningcorporatie. Urban mining, superlokaal.
Met die oogst ontwerpen
De circulaire oogst vormde de basis voor het ontwerp. De geprinte bouwelementen zijn zo een zitelement geworden, een praatstuk voor bewoners en bijvoorbeeld aannemers.
Wat kan allemaal hergebruikt worden? Wonion nodigt bezoekers uit om plaats te nemen, stil te staan bij de circulaire economie en de mogelijkheden voor de bouw.
En wil je er (nog) niks van weten? Dan ga je toch even zitten terwijl je wacht?
De zitelementen ‘2030’ verschillen in hoogte en zijn geschikt voor alle generaties. Bekijk de video.
Ruimte voor experiment
In de samenwerking met Wonion was veel ruimte voor experimenten en testen. Erg belangrijk voor de doorontwikkeling van het circulaire printmateriaal.
Omlab 3D-print een stuk groter nu. Ook de experimenten met (kokos)vezel zijn zeer effectief gebleken. Deze verbinden de printlagen, verminderen de delaminatie en zorgen ook voor een steviger constructie. De foto rechts laat een van de experimenten met die vezel zien.
Meer over dit project
Project 2030: Video over de samenwerking met woningcorporatie Wonion.