Omlab staat met een landschap (Biobased Creations), biodynamische taludbescherming en 2 soorten starterswoningen voor dieren op de Dutch Design Week 2023. Ook praat Omlab als omdenktank mee met Rijkswaterstaat en partners van De Regeneratieve Stad.
Omlabs oprichters Huub en Margreet zijn van maandag 23 tot en met donderdag 26 oktober zeker aanwezig op de DDW. Bijna volgeboekt met dingen om te zien, sessies en afspraken.
Maar het kan nooit kwaad om het te proberen: app Huub Looze +31 6 16602996 of Margreet van Uffelen +31 6 4148 0244. En wie weet?
Projecten & locaties
Martin, starterswoning voor de huiszwaluw. Genomineerd voor een Dutch Design Award
Expositie Dutch Design Award 21 t/m 29 oktober 2023 tijdens Dutch Design Week (DDW), Eindhoven
DDW-locatie Microlab, Kastanjelaan 400 Eindhoven | DDW-info | jury | starterswoning Martin (huiszwaluw)
Vesper, starterswoning voor de vleermuis [nulserie]
Ontwikkeld samen met afstudeerstudent Bart Wegh (HAN IPO) en diverse ecologen. Als ontwerper presenteert (Studio) Bart Wegh zijn werk aan de ontwikkeling van Vesper.
Expositie tijdens Dutch Design Week (DDW) 21 t/m 29 oktober 2023: ‘A walk in the Symbiocene’, a multispecies future garden experience.
DDW-locatie Zeelsterstraat 80, Eindhoven | kaart D3 | DDW-info
Possible Landscapes, hoge zandgronden Achterhoek
Biobased Creations vroeg Omlab het landschap van de Achterhoek te verbeelden in een tafel van 2,5 meter doorsnee.
Met Omlabs steenachtige droge printmateriaal: Buildmatterial. Het landschap laat de huidige situatie zien. Ge-3dprint in 4 aardtinten (zandgronden t/m esgronden) en de stedelijke omgeving in rood.
Ontwerp: Biobased Creations. Development & 3D-print: Omlab i.s.m. Studio Bart Wegh en student Max Koene.
DDW-locatie Strijp-S | Embassy of Circular Biobased Building DDW-info | info Biobased Creations |
Biotaludtegel als voorbeeldproject
Omlabs missie: Vervang beton door minder sterk materiaal waar het kan, en maak het gelijk positief voor de natuur.
Omlab werkt aan voorbeelden hiervan voor bouw en infra.
Tijdens de Dutch Design Week laat Biobased Creations de biotaludtegel [prototype 2022 i.s.m. student Juul van den Heuvel] zien in 2 stadia: als conceptidee en uitgegraven na een half jaar taludversterking. Nog een half jaar verder is de tegel niet meer uit te graven: het materiaal heeft gedaan wat het moest doen en dat is erosie voorkomen. Nu is het voedsel voor de bodem en de vele wormen laten dat zien.
Omlab ontwikkelt deze natuurvriendelijke taludtegel door tot TRL* 4 samen met Gemeente Arnhem, Van Gelder en Morssinkhof Groep [2023]. Samen met infra werken aan ‘geen verharding’, geen beton en geen geotextiel: een onomkeerbare omslag? Begin 2024 wordt een demo geplaatst bij een circulaire brug in Arnhem.
DDW-locatie Strijp-S | Embassy of Circular Biobased Building DDW-info | info Biobased Creations
* TRL staat voor technological readiness level
Birdbead, Pim van Everdingen; deelonderzoek Maacq Oase (Omlab x Fillip Studios)
Student TU Twente Pim van Everdingen presenteert zijn afstudeerwerk van zijn onderzoek bij Fillip Studios.
Birdbead is ontworpen als onderdeel van het ontwerponderzoek naar interacties tussen 3D-geprinte sculpturen en weer, wind, planten en dieren. Tegelijkertijd onderzoekt Birdbead ook nieuwe benaderingen van op algoritmen gebaseerde 3D-modellering en -printen. Elfenbankjes (turkey tailed mushrooms) waren inspiratie voor de vorm van de ruimtes om het vogelnest heen.
Credits: Pim van Everdingen. Omlabs Huub Looze dacht mee over de kansen voor (bodem)biodiversiteit en beperkingen van Omlabs natuurvriendelijke materiaal en de specificaties voor additive manufacturing. Omlab 3D-printe dit Birdbead-prototype met materiaalprototype Itbettermatter.
DDW-locatie Klokgebouw Hal 3 | kaart C1 | Expositie Design United.EXPO by 4TU | DDW-info