Vooraankondiging #natureproofdesign by kaumera

Ontwerp concrete, hoogwaardige toepassingen voor laagwaardige reststromen uit de regio, o.a. kaumera. Omlab nodigt ambitieuze ontwerpers dit najaar uit een voorstel in te dienen voor 3 ontwikkeltrajecten in samenwerking met mogelijke producenten. Een deskundige jury beoordeelt de voorstellen én het eindresultaat. Het meest haalbare (technisch & economisch) ontwerp en/of vernieuwende product wordt doorontwikkeld.

[Update november 2020: het project heet MAACQ, circulair 3dprinten met grondstoffen uit water].

Dit onderzoek draait om grondstoffen die daadwerkelijk door de waterschappen geproduceerd worden uit het afvalwater van de rioolwaterzuivering: kalk, cellulose, alginaat en kaumera.

In het onderzoek #printbaarbiobased heeft Omlab van maart tot en met juni 2020 diverse samenstellingen onderzocht op 3D-printbaarheid. Omlab staat met #printbaarbiobased op de Dutch Design Week 2020, als onderdeel van The Exploded View van Nieuwe Helden.

Kaumera?

Kaumera is een nieuwe milieuvriendelijke, kameleontische grondstof uit de regio. Kaumera Nereda® Gum is een nieuwe biobased grondstof die wordt gewonnen uit rest- en afvalwater. Nederland (Gelderland) heeft de wereldprimeur: de eerst productielocatie ligt in Zutphen. Lees er meer over op kaumera.com.

Kaumera is een van de rijke grondstoffen van het waterschap, net als cellulose, krijt en struviet. Omlab, biobased makerslab wil de waarde van dit bindmiddel voor de circulaire economie kenbaar maken voor professionals en bedrijven.

Een halve liter kaumera, 8 mei 2020.

Opzet ontwikkeltrajecten

De samenstelling van de jury en de betrokken bedrijven bepaalt de richting van de trajecten in dit haalbaarheidsonderzoek.

Met innovatie-deskundigen in de jury uit bijvoorbeeld materiaaltechnologie, maakindustrie en waterschappen of -management kiezen we toekomstgericht voor volume. De impact is daar het grootst. Tijdens de trajecten wordt het ontwerp getoetst bij betrokken bedrijven om in te schatten of het product verder ontwikkeld kan worden en de markt op kan.

Lees meer over MAACQ.