Omlab pleit ervoor dat een ‘nature case’ net zo vanzelfsprekend wordt als een businesscase.
Infographics-designer Stella Smienk verbeelde Omlab’s missie én methode. Zij deed dat letterlijk en figuurlijk in een procesboom. CODA Apeldoorn exposeert de illustratie tijdens Paper Art, te zien vanaf 11 juni 2023.

Natuur als stakeholder
Nu zit groen vaak aan de kostenkant en dus kan het eenvoudig gesnoeid worden. De natuur komt pas tot zijn recht als belanghebbende – of in economische termen stakeholder – aan het begin van de plannenmakerij in plaats van aan het eind. De herkomst van grondstoffen (laat de biodiversiteit intact elders) doet er net zo toe als de natuurvriendelijke productie, toepassing en recycling. Ontwerp voor de gehele life cycle.
De nature case is een digitaal plan, zoals een bestek een digitaal plan is. Een nature case koppelt MPG’s aan ruimtelijke plannen, cijfers aan praktijk, korte termijn aan lange termijn, N2000 aan nieuwbouw / renovatie verderop. De nature case voegt de R van ‘return to nature’ (geef terug aan de natuur) of Regenerate toe aan de bekende circulaire cirkel(s) van de Ellen McArthur Foundation.
De nature case gaat over doelen stellen. Niet: ontwikkel een gebied met verschillende functies en de nodige verbinding met de natuur. Wel: We ontwerpen een gedeelde ruimte waarbij mens én natuur vooruitgang boeken. Als de lat hoog ligt, blijven we zoeken naar oplossingen. Idealiter versnelt de nature case de aanvraag van een vergunning of wijziging van een bestemmingsplan.
Winst vanuit een natuurlijk perspectief
Winst bekijken vanuit het perspectief van de bodem, het water en toekomst is noodzakelijk voor een klimaatbestendig Nederland. Dat resultaat hoort vooraan in een jaarverslag of accountantsverklaring. Niet achteraan, als een van de natuurinclusieve voorbeeldprojecten.
Nederland wil koploper nature based solutions zijn: Oplossingen voor de ruimtelijke inrichting die beter aansluiten bij de natuurlijke kenmerken van het water- en bodemsysteem (Bron: NL2120, Tim van Hattum). De natuurinclusieve inrichting van de gebouwde omgeving is daarbij niet de oplossing maar deel van een cirkel.

Modular by nature (Omlab x MVRDV Climate Collective).

Speculatieve taludtegel Stroncq (Omlab x Lilian van Daal).
Wat staat er in Omlab’s businessplan?
Omlab ziet een natuurlijker Nederland voor zich met een bouwsector die (bodem)biodiversiteit niet uitsluit maar ruimte biedt en versterkt. Denk aan een ecosysteem waar overgangen tussen natuur (N2000), industrie, agrarisch landschap en woningbouw vervagen. De studio werkt aan baanbrekende en natuurvriendelijke oplossingen zonder delfstoffen of fossiele grondstoffen. Teruggeven aan de natuur verkennen we in lopend onderzoek ‘Bouwen aan biodiversiteit’.
We moeten om. Op alle mogelijke manieren, zonder uitzondering. Omlab ontwikkelt voor bouw, bodem én biodiversiteit met grondstoffen die al in omloop zijn. De studio verkent toepassingen met partners als Van Gelder, Dura Vermeer, MVRDV en Broekbakema, WFBR, gemeenten, onderwijs en betonbedrijven. Dat doen we als uitvinder, waakhond, omdenktank, andersdoener.
Contact:
Omlab’s co-founder
Margreet van Uffelen
+ 31 6 4148 0244
or e-mail:

De hoeveelheid cellulose (Recell) in elk zwaluwnest 'Martin'.
Naturecase-concept
Omlab besprak deze aanpak voor het eerst met publiek tijdens de Week van de Circulaire Economie 2023. Zo ontstond het idee voor een natuurlijke case bij elke ontwikkeling, gebouw of product. Als onderdeel van een groter plan voor natuurlijker overgangen tussen stad, natuur en industrie lanceerde Omlab’s Margreet van Uffelen het idee van de ‘nature case’ tijdens de Stikstofhackaton van de Provincie Noord-Brabant, begin april 2023.
Lees ook

