Omlab creëerde Modular by nature, architectuur voor insecten, vogels en andere stadsbewoners. De proefmodules zijn onderdeel van de pilot groene gevel van architectenbureau MVRDV. Op Wereldaardedag 2022, 22 april, zijn de op afval gebaseerde faunamodules in de verticale tuin geplaatst.
Voor Omlab maakt dit speculatieve project deel uit van het ontwerponderzoek Bouwen aan biodiversiteit: hoe kunnen biologisch afbreekbare materialen voor bouw en infrastructuur de (stedelijke) biodiversiteit ten goede komen? De Vereniging van Nederlandse Ontwerpers (BNO) schreef over dit prototype en onderzoek, in een special over circulair ontwerpen.
De modules zijn 3D-geprint met Omlab’s materiaalprototype Itbettermatter. Het klei-achtige mengsel is gemaakt van calciet, Kaumera, cellulose (Recell) en alginaat, 3 van de 4 grondstoffen zijn afkomstig uit riool- of drinkwaterzuivering.
Artistiek onderzoek van Omlab x Raven Kiss, geïnspireerd op de momenten waarop je in het dagelijks leven de natuur tegenkomt.
Ontwerponderzoek
Deze samenwerking met MVRDV maakt het voor Omlab mogelijk om natuurinclusieve toepassingen van het ecologisch verantwoorde materiaalprototype Itbettermatter te verkennen. De modules van Omlab zullen degraderen, dat is een feit.
In een volgende stap voegt Omlab zaden en mineralen toe aan het biologisch afbreekbare materiaal. Dus wanneer de gevelmodules zullen vergaan, zal het calciumrijke materiaal en alle extra’s de bodembiodiversiteit en plantengroei ten goede komen. Dit proces maakt deel uit van ons onderzoek naar een meer biodiverse omgeving en de bouwproducten en materialen die daarbij helpen.
Wordt vervolgd.
Modular by nature:
Design & development: Omlab
Artistic research: Raven Kiss
Materiaal: Itbettermatter, Omlab
Grondstoffen: calciet, cellulose (Recell), Kaumera and alginaat
Deel van de groene wand in de tuin van MVRDV (HQ), Rotterdam.
Samenwerking met MVRDV Climate Collective (Quentin Aubry, Arjen Ketting, Guusje Jaspers, Stijn Lanters).