Biocomposiet

Biocomposiet is een samengesteld materiaal. Het bestaat uit 2 of meer verschillende biobased (plantaardige) materialen. Het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Zeker weten dat je al biocomposiet maakte toen je jong was! FYI: de beste tip in deze materiaaltip staat helemaal onderaan…

Biocomposiet, dat is ‘gecomponeerd’ materiaal. Het woord komt geheid van het Engelse compose of compose of: samenstellen; componeren van muziekstukken en artikelen; bestaand uit.

Dat klinkt bijna als muziek. Zeker als je het versterkt met natuurvezels. Want dan wordt de combinatie sterker dan elk materiaal op zich is. De auto-industrie past biobased composieten al hier en daar toe in bijvoorbeeld dashboards of deurpanelen.

Biocomposiet zelf maken

Experimenteer er zelf eens mee. Net als Boris, student TU Delft, in oktober. Of zoals in de studenten HBO-Windesheim een dezer dagen in december. Hieronder beschrijven we een paar mogelijkheden.

Papier-maché

Iedereen heeft weleens biocompiosiet gemaakt! Een eenvoudige vorm daarvan is namelijk papier-maché. Je maakte er vast een masker of een surprise mee op de basisschool.

De materialen heb je misschien wel in huis. Een stapel oud-papier en behangplaksel. Anders kun je het halen bij iedere bouwmarkt. Papier-maché bestaat uit cellulosevezels (oud papier) met als bindmiddel behangplaksel. Dat is gemaakt van zetmeel. Meer niet.

Maar wil je het een stapje professionaliseren of simpelweg een experiment doen? Probeer dit eens:

  1. Ter versterking van papier-maché kies je bijvoorbeeld voor een bastvezel zoals vlas, jute of hennep.
  2. Maar je kunt het papier ook helemaal weglaten! Gebruik dan als basis die bastvezel zoals vlas, jute of hennep. Een dunne laag van deze vezels met behangplaksel wordt al heel sterk.

Biocomposiet van andere reststoffen

Maar ook met andere reststoffen kun je ook een composiet maken. Zoals gebruikt textiel of zaagsel.

Zaagsel.

Als bindmiddel kan je een te smelten biobased kunststof nemen. Of agar agar. Dat is een soort vegetarische gelatine gemaakt van algen. Het wordt bij het bereiden van een gerecht gebruikt. Er zijn supermarkten die dit plantaardige bindmiddel altijd op voorraad hebben.

Beste tip voor ‘t laatst bewaard (the best for last)

Saw02, experiment and photo by Tamara Schwarz, Materiom.org.

Eigenlijk is de allerbeste materiaaltip over biocomposieten deze: Blader eens door de site Materiom.org, nature’s recipe book. Materiaalonderzoekers en -ontwerpers delen hier hun kennis en experimenten. Op dit open data platform staan veel mooie recepten. Zoals nr. 53 van Tamara Schwarz met zaagsel, agar agar en zetmeel.

Je kunt al die recepten eenvoudig in je eigen atelier of thuis uitproberen. Maar nog interessanter is een middag experimenteren bij Omlab! Veel materialen staan hier voor de grijp. Huur een werkbank of volg een workshop (op maat). Neem hiervoor contact op.