Natuurvriendelijke starterswoning voor huiszwaluw
Martin is een prefab 3D-geprint nest voor de huiszwaluw (Delichon urbicum). Het is een starterswoning; De vogel bouwt het volgende nest zelf. Perfect voor terreinen die net op de schop zijn geweest of vanaf nu natuurinclusief worden beheerd.
Martin is betonvrij, lichtgewicht en eenvoudig op te hangen. Het nestkastje is gemaakt van circulaire en biobased grondstoffen. De naam ‘Martin’ is gebaseerd op house martin(s), naast de Engelse vertaling ook een favoriete band uit de jaren negentig.
Vogelbescherming
Vogelbescherming hielp het eerste prototype te verbeteren. Timo Roeke (Vogelbescherming): “Vogelbescherming Nederland is benieuwd naar de resultaten in het broedseizoen. Circulaire biobased bouw is ook voor natuurinclusief bouwen de toekomst.“ Omlab doet dit voorjaar van 2023 veldonderzoek in Amsterdam en Gelderland.
Bouw natuurinclusief mee
Waarom deze nestkasten? De gebouwde omgeving – inclusief kunstwerken en moderne gebouwen – is meestal ontoegankelijk en te netjes. Vogels vinden er geen schuilplaats en er is geen voedsel of nestmateriaal in de buurt. Daar een nest bouwen? Ze kijken wel uit.
Hang nesten op en nodig zo de vogels uit te komen broeden. Ondertussen beheer je natuurinclusief het terrein of gebouw. Martin maakt snel zichtbaar of het werkt. Als de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn.
Benut elk zwaluwnest als een blauwdruk voor natuurinclusiviteit.
- Hang ‘t nest op
- Toets of de zwaluwen het volgende nest zelf bouwen
- Pas evt. je beheerplan aan
Heb je advies nodig voor natuurinclusief beheer? Dan raden wij aan: Faunest, architect voor de dieren. Faunest’s directeur Jennifer de Jonge was de eerste die Omlab adviseerde nestkasten te ‘ontbetonnen’. Die term en missie is van haar.
Faunest maakt niet alleen de ecologische plannen. Faunest klimt zelf de ladder op om gebouw en terrein natuurinclusief te maken voor dier & mens.
Omlab’s nestkast(en) maken deel uit van ‘Building biodiversity’, bouwen aan biodiversiteit:
Hoe kunnen biologisch afbreekbare materialen voor bouw en infrastructuur de (stedelijke) biodiversiteit ten goede komen?
Omlab werkt aan natuur(vriende)lijke faunamodules en taludtegels i.s.m. bedrijven en onderwijs.
Ontwerp & materialen
De zwaluwnestkast is natuurvriendelijk en gemaakt zonder (hout)beton, lijm of spijkers. Het biologisch afbreekbare 3D-printmateriaal bestaat uit supercirculaire grondstoffen uit drink- en rioolwaterzuivering (calciet, Kaumera en cellulose uit doorgespoeld wc-papier). End-of-life levert het emissieloze materiaal voedsel voor de bodem op.
De kast is gemaakt van Biopanel, een innovatieve plantaardige kunststof met statiegeld.
Also read
Omlab creëerde Modular by nature, architectuur voor insecten, vogels en andere stadsbewoners. Samen met MVRDV Climate Collective.
Met dank aan Vogelbescherming (Timo Roeke), Fred van Schoonhoven (Biopanel), Juul van den Heuvel en Bart Wegh.