Maacq Waar(de), een prijsvraag voor, door en met de grondstoffen uit de watersector! Een idee van AquaMinerals en Omlab. Omlab tekent voor het concept, de mede-organisatie en ontwikkelde Stroncq als voorbeeld/praatstuk. Lancering: Wereldwaterdag 22 maart 2022.
Maacq Waar(de) is een uitnodiging aan medewerkers van waterschappen, rioolwaterzuivering en drinkwaterbedrijven om productideeën in te dienen. De titel Maacq Waar(de) staat voor 2 ambities:
- Maak je idee waar
- Geef waarde aan de grondstoffen van drinkwaterbedrijven en rioolwaterzuivering
Voor deze prijsvraag ontwikkelde Omlab ‘Stroncq’, een zitobject met een taludtegel als zitvlak. Het ontwerp is van Lilian van Daal, als ontwerper gespecialiseerd in biomimicry.
Het object heeft een dubbele functie. Het is een krukje, met een losse tegel als zitvlak. Die tegel is een voorbeeld van biologisch afbreekbare taludversterking. Het ontwerp is geïnspireerd door de natuur en technische producten voor aardwallen. Het is ge-3Dprint met Omlab’s materiaalprototype, een mengsel van grondstoffen uit drinkwaterproductie en rioolwaterzuivering.
Winnende idee
Medewerkers van de waterschappen en drinkwaterbedrijven dienden tientallen ideeën in. Het winnende product-idee was een vogelnestkast. Dit was een van de natuurinclusieve inzendingen van René de Lincel, strategisch inkoper van PWN.
Het winnende idee sloot naadloos aan bij de ontwikkeling van het materiaal van Omlab. De studio besprak eerder het ‘ontbetonnen’ van een nestkast met Jennifer de Jonge, architect van de dieren en directeur Faunest.
Het prototype van de zwaluwnestkast is uitgereikt aan René de Lincel, zie bericht Aquaminerals, oktober 2022. Omlab ontwikkelde het concept door tot een kast voor de huiszwaluw (Martin) én een kast voor de boerenzwaluw (Barney).
Maacq waarde
Initiatief prijsvraag: AquaMinerals
Prijsvraagconcept: AquaMinerals & Omlab
Stroncq design: Lilian van Daal
Stroncq development: Omlab
3dprint en kleuronderzoek: Omlab i.s.m. Carmen van den Elsen
Materiaalprototype: Omlab
Grondstoffen: Calciet*, cellulose (Recell)*, Kaumera* en alginaat.
Circulaire kleuren: waterijzer* (oker), pigment van afval uit de wijngaardsector van Verfmolen de Kat (donkergrijs)
Fotografie: Copyright Omlab
* Deze grondstoffen zijn afkomstig uit de watersector, zowel uit drinkwaterproductie als rioolwaterzuivering.