MAACQ*: Omlab’s circulaire 3dprints nog duurzamer alternatief voor betonprinting?

Omlab’s circulaire 3d-prints zijn het afgelopen halfjaar vaak aangezien voor betonprints. Maar de (print)pasta bestaat uit calciet, cellulose, het bindmiddel Kaumera en water. Kan het een milieuvriendelijker en net zo sterk alternatief zijn? Tijd voor vervolgonderzoek. Omlab organiseert samen met de watersector MAACQ, een ontwikkeltraject met ontwerpers en bedrijven. Het 1e traject start in november 2020 met Fillip Studios (Roos Meerman & Tom Kortbeek).

MAACQ*: 3 ontwikkeltrajecten 2020 tot medio 2021. Maak & 3dprint met circulaire grondstoffen uit drinkwaterproductie en rioolwaterzuivering. Partners zijn: Aquaminerals en de Energie- en Grondstoffenfabriek. Leveranciers: o.a. Aquaminerals en Recell.

Omlab ontwikkelde de circulaire pasta van grondstoffen die worden (terug)gewonnen bij de productie van drinkwater en zuivering van afvalwater. Omlab kiest bewust voor deze grondstoffen. Mondiale uitdagingen als klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit vragen om onverwachte en toekomstbestendige oplossingen. Reduceer CO2-uitstoot bijvoorbeeld door reststromen uit de regio te gebruiken. Dat scheelt veel transportkilometers én er gaat veel minder materiaal naar de vuilverbranding.

Roos Meerman en Tom Kortbeek. Foto: Fillip Studios.

Vooronderzoek van Omlab resulteerde in een 3d-print schaalmodel van een toiletruimte met geïntegreerde functies (schaal 1:4). Dat maakte in oktober 2020 deel uit van The Exploded View op de Dutch Design Week, Building Holland en biobasedbouwen.nl. MAACQ is het vervolg. Het is een resultaatgerichte samenwerking met de watersector, ontwerpers, wetenschappers en producenten. Doel: proof of concept. Tegelijkertijd test Omlab de fysische eigenschappen van de uitgeharde pasta, verbetert de droogtechniek en werkt aan opschaling.

Th Exploded View. Vooraan op deze foto staat Omlab’s 3d-print. Foto: Nieuwe Helden, Jeroen van der Wielen.

Maken en experimenteren is de methode van Omlab voor concrete innovatie en samenwerking. MAACQ is dan ook een verkenning. Centraal staat het leren van productietechnieken uit de klei- en betonindustrie (technomimicry), het maken van prototypes en 0-series en nieuwe inzichten delen met partners.

1e MAACQ-traject: Omlab x Fillip Studios

Omlab werkt in het eerste MAACQ-traject samen met Fillip Studios uit Arnhem (Roos Meerman en Tom Kortbeek). Fillip Studios maakt impact door verwondering. De artistieke werken waren onder andere te zien in Museum Kröller-Müller (NL), Cooper Hewitt Design Museum New York (VS), South by Southwest, Texas (VS) en Museum Trapholt (DK). Daarnaast zoeken de Arnhemse ontwerpers continue naar maatschappelijke impact van hun werken. Het kunstwerk Tactile Orchestra is bijvoorbeeld doorontwikkeld tot een innovatieve productlijn voor mensen met dementie. In het Pi Lab werken zij samen met de TU/e en Fontys Hogescholen aan nieuw innovatief onderzoek binnen de wis- en natuurkunde.

Masterclass 3dprinten met de pasta van Kaumera, cellulose en calciet.

Bij de start op 12 november geeft Omlab een masterclass over 3d-pastaprinten. De ontwerpers maken dan ook kennis met de basismaterialen cellulose, Kaumera en calciet en andere circulaire en biobased grondstoffen uit de watercyclus.   

Na de conceptfase nodigen Omlab en Fillip Studios een bedrijf uit om mee te denken over het productieproces en economische haalbaarheid.

Innovatie en expertise

Innovatiespecialisten, producenten en bedrijfseconomen adviseren Omlab en de ontwerpers over marktgerichte ontwikkeling. Zowel qua economische haalbaarheid, productietechnieken als impact op het milieu. De adviescommissie bestaat nu uit Jeoffrey van den Berg (voorzitter), ondernemer en winnaar Herman Wijffels Innovatieprijs 2014; ontwerpers Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe (VEVDL); Jan van Stratum, directeur Strukton prefab beton.

Expertise en grondstoffen voor MAACQ worden geleverd door de Energie- en Grondstoffenfabriek (EFGF), Aquaminerals en Kaumera-grondstoffenfabriek (via Waterschap Rijn en IJssel).