Onderzoeksproject: Omlab’s circulaire 3dprints duurzamer alternatief voor 3d constructief printen (3dcp)?
Omlab’s circulaire 3d-prints worden vaak aangezien voor betonprints. Maar de (print)pasta bestaat uit calciet, cellulose, het bindmiddel Kaumera en water. Kan het een milieuvriendelijker en net zo sterke aanvullend materiaal zijn? Tijd voor vervolgonderzoek. Omlab organiseert samen met de watersector MAACQ, een ontwikkeltraject met ontwerpers en bedrijven. Het 1e traject is gestart in november 2020 met Fillip Studios (Roos Meerman & Tom Kortbeek).
Omlab ontwikkelde de circulaire pasta van grondstoffen die worden (terug)gewonnen bij de productie van drinkwater en zuivering van afvalwater. Omlab kiest bewust voor deze grondstoffen. Mondiale uitdagingen als klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit vragen om onverwachte en toekomstbestendige oplossingen. Reduceer CO2-uitstoot bijvoorbeeld door reststromen uit de regio te gebruiken. Dat scheelt veel transportkilometers én er gaat veel minder materiaal naar de vuilverbranding.

Vooronderzoek van Omlab resulteerde in een 3d-print schaalmodel van een toiletruimte met geïntegreerde functies (schaal 1:4). Dat maakte in oktober 2020 deel uit van The Exploded View op de Dutch Design Week, Building Holland en biobasedbouwen.nl. MAACQ is het vervolg. Het is een resultaatgerichte samenwerking met de watersector, ontwerpers, wetenschappers en producenten. Doel: proof of concept. Tegelijkertijd test Omlab de fysische eigenschappen van de uitgeharde pasta, verbetert de droogtechniek en werkt aan opschaling.

Maken en experimenteren is de methode van Omlab voor concrete innovatie en samenwerking. MAACQ is dan ook een verkenning. Centraal staat het leren van productietechnieken uit de klei- en betonindustrie (technomimicry), het maken van prototypes en 0-series en nieuwe inzichten delen met partners.
1e MAACQ-traject: Omlab x Fillip Studios
Omlab werkt in het eerste MAACQ-traject samen met Fillip Studios uit Arnhem (Roos Meerman en Tom Kortbeek). Fillip Studios maakt impact door verwondering. De artistieke werken waren onder andere te zien in Museum Kröller-Müller (NL), Cooper Hewitt Design Museum New York (VS), South by Southwest, Texas (VS) en Museum Trapholt (DK). Daarnaast zoeken de Arnhemse ontwerpers continue naar maatschappelijke impact van hun werken. Het kunstwerk Tactile Orchestra is bijvoorbeeld doorontwikkeld tot een innovatieve productlijn voor mensen met dementie. In het Pi Lab werken zij samen met de TU/e en Fontys Hogescholen aan nieuw innovatief onderzoek binnen de wis- en natuurkunde.

Bij de start op 12 november geeft Omlab een masterclass over 3d-pastaprinten. De ontwerpers maken dan ook kennis met de basismaterialen cellulose, Kaumera en calciet en andere circulaire en biobased grondstoffen uit de watercyclus.
Na de conceptfase nodigen Omlab en Fillip Studios een bedrijf uit om mee te denken over het productieproces en economische haalbaarheid.
Innovatie en expertise
Innovatiespecialisten, producenten en bedrijfseconomen adviseren Omlab en de ontwerpers over marktgerichte ontwikkeling. Zowel qua economische haalbaarheid, productietechnieken als impact op het milieu. De adviescommissie bestaat nu uit Jeoffrey van den Berg (voorzitter), ondernemer en winnaar Herman Wijffels Innovatieprijs 2014; ontwerpers Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe (VEVDL); Jan van Stratum, directeur Strukton prefab beton.
Expertise en grondstoffen voor MAACQ worden geleverd door de Energie- en Grondstoffenfabriek (EFGF), Aquaminerals en Kaumera-grondstoffenfabriek (via Waterschap Rijn en IJssel).