De waarde van afvalwater: een nieuwe bron voor biodiversiteit
Maacq Oase is een van de resultaten van het project MAACQ, een initiatief van Omlab in samenwerking met AquaMinerals, Waterschap Rijn en IJssel (WRIJ) en Energie- en Grondstoffenfabriek (EFGF). Het eerste Maacq-ontwikkeltraject is mede mogelijk gemaakt door ArnhemMade.
Omlab en Fillip Studios ontwikkelden de Maacq Oase, een nieuwe bron voor biodiversiteit. De milieuvriendelijke 3d-print vertelt het verhaal van de natuurontwikkeling in de omgeving. Tegelijk gaat het de verzuring van de bodem tegen en versterkt de biodiversiteit van flora en fauna. Zonder verstoring van de natuur. Maacq Oase is t/m 13.02.22 te zien in ‘Biodesign, grondstoffen van de toekomst’, CODA Apeldoorn.
Het Veluwse landschap met de mooie beken en hoogteverschillen is de inspiratiebron voor het ontwerp. Het 3d-geprinte circulair object is gemaakt van grondstoffen uit rioolwaterzuivering en drinkwaterproductie.
Maacq Oase (foto: Fillip Studios)
De bodem in veel bos- en heidegebieden is verzuurd, wat ernstige gevolgen heeft voor de biodiversiteit van flora en fauna.
Nu wordt die verzuring van de bodem her en der op de Veluwe maar ook elders in Nederland aangepakt met behulp van helikopters en tractoren. O.a. schelpengruis of steenmeel wordt in bulk uitgestrooid boven hei en bos. Hierbij wordt rekening gehouden met de bronst en weer en wind. Gebieden worden tijdelijk afgesloten voor publiek.
Naast grootschalige herstel-operaties biedt de Maacq Oase ruimte en rust voor uitleg en betrokkenheid, een plek voor dier én mens.
Materiaalprototype
Omlab ontwikkelde medio 2020 een volledig circulair materiaal uit calciet uit de drinkwaterontharding en cellulose (Recell) en Kaumera uit de rioolwaterzuivering. Circulaire en biobased grondstoffen, die voorheen als afval verbrand werden.
Deze eerste versie van Omlab’s materiaalprototype is constructief en biologisch afbreekbaar. Het kan ecologisch interessant zijn, omdat het – onbehandeld – degenereert en kalk en nutriënten loslaat.
Onderzoek
De aarde is supergevoelig, dus de materiaalsamenstelling moet precies goed zijn.
Dit najaar ’21 testen we de Maacq Oase in een stedelijke omgeving op de dakakker van Coda. Voor vervolgonderzoek zoeken Omlab en Fillip Studios een relevante locatie, partners en samenwerking met een bedrijf met een 3d-printer op rupsbanden.