Omlab onderzoekt sinds medio maart of je met de Nijmeegse rivierklei kunt 3D-printen. Dit doen we van, voor en met Stichting Fabrikaat in het kader van het project TERRA_TORY. Is die klei geschikt? Zeker. Op dit moment worden allerlei door de oudheid geïnspireerde vormen afgebakken bij Fabrikaat.
De 1e fase is afgerond: de Merovingische vormen zijn met een moderne techniek gekopieerd. Dat kan goed met de Nijmeegse rivierklei. Medio juli is besloten het project on-hold te zetten. Door brandstichting is het gebouw van Fabrikaat helaas volledig verwoest. Onvoorstelbaar. De focus lag daarna op crowdfunding, om de nieuwe, tijdelijke locatie mogelijk te maken. Dit is gelukt!
Eind augustus praten Fabrikaat x Omlab verder over het vervolg: eigenzinnige prints en horeca-keramiek, gebaseerd op de Merovingische vormentaal.
Stichting Fabrikaat
De stichting is al jaren ijzersterk in placemaking, projecten op locatie die het verhaal vertellen van die plek. Met kunst en vormgeving, altijd weer op een vernieuwende, verrassende manier. Naast ambachtelijke keramiektechnieken zet Fabrikaat nieuwe technologie in om tot nieuwe inzichten te komen over de Nijmeegse rivierklei.

Omlab en Fabrikaat
Waardering voor de grond waarop je leeft. Dat is wat we zien in de missie en projecten van Fabrikaat. Anno nu moeten we om, reageren op wat we zien en dreigen te verliezen. Betrokkenheid als middel.
Fabrikaat verbindt met beeldende kunst en ontwerp. Op locaties die veranderen koppelt zij een innovatief programma en publiek aan die specifieke omgeving en aan elkaar. Verweven hierin zijn maatschappelijke vraagstukken rondom gebiedsontwikkeling, cultuur, duurzaamheid en leefbaarheid. Zo inspireert Fabrikaat het publiek om actief deel te nemen aan de ontwikkelingen op dit gebied, in dat gebied. Vanuit Omlab zijn we weg van de betrokkenheid die Fabrikaat oproept. Met de klei, het gebied, de mensen, de toekomst. Schat het naar waarde.
Het zaadje voor de samenwerking is geplant op het Innovate festival in Arnhem (2019). Fabrikaat en het publiek maakten er biodegradable wegwerpbordjes van rivierklei. Wij stonden er met biobased materialen en een grote droogkast.
3D-printen met Nijmeegse rivierklei
Vertrekpunt voor het project is het aardewerk dat is opgegraven tijdens archeologisch onderzoek in Nijmegen-Noord. De typische vormen voeren we aan de ene kant 1-op-1 in. Tegelijk is de Merovingische vormentaal in combinatie met een 21e eeuwse machine voer voor nieuwe ideeën. Hierbij is ook een archeoloog betrokken. De mogelijkheden en de beperkingen van het printen met deze rivierklei zoeken we op.

En ja dus, het kan. Hoe precies, dat vertellen we af en toe al op Linkedin. Binnenkort publiceren we over de experimenten en bevindingen. Op Omlab’s company page op Linkedin kun je nu al meer lezen.




TERRA_TORY
Stichting Fabrikaat creëert met TERRA_TORY nieuwe verhalen van de grond waarop we leven. Fabrikaat onderzoekt de eigenschappen en nieuwe mogelijkheden van de Nijmeegse rivierklei.
De rivier de Waal heeft het landschap van de omgeving van Nijmegen eeuwenlang bepaald. Je ziet dat vandaag de dag nog gebeuren in de Bemmelse Waard. Kort na de start van dit project, gingen we naar het gebied toe. De oevers danken hun vorm aan de rivier. Overal zie je de kleiafzetting.
Nijmegen kent een rijk verleden gebaseerd op klei, van de ijzertijd tot en met de baksteenindustrie. De rivierklei is steeds minder zichtbaar door de huidige gebiedsontwikkeling in Nijmegen-Noord. Fabrikaat stelt die klei met TERRA_TORY in een nieuw daglicht. Mooie projecten en parterschappen met ontwerpers gingen ons voor. Neem vooral een kijkje op de pagina onderzoek & experiment van Fabrikaat!
Klei van vindplaats 18
Fabrikaat heeft inmiddels zo’n 20 kleisoorten uit locaties in Nijmegen-Noord verzameld en verwerkt. De resultaten worden toegevoegd aan een groeiend archief waarin de eigenschappen met elkaar kunnen worden vergeleken. De klei die we bij Omlab gebruiken is gesponsord en gedolven – op vindplaats 18 – door K3 Delta.
