Omlab onderzoekt ecologisch verantwoord bouwen volgens de eigen ontwerp- en onderzoeksmethode ‘Bouwen aan biodiversiteit’. De studio ontwikkelt volgens de principes: Laat de aarde intact, gebruik de grondstoffen die al in omloop zijn en geef terug aan de natuur.
Voorbeelden zijn faunamodules als Modular by Nature (Omlab x MVRDV) en een biologisch afbreekbare taludtegel.
Modular by nature (Omlab x MVRDV Climate Collective), speculative architecture for insects, birds and other city dwellers.
Infographics designer Stella Smienk bracht de missie en werkwijze van Omlab in beeld. Het resultaat is een procesboom. Het toont de stappen naar een gebouwde omgeving die steeds meer in balans is met de natuur.
De regeneratieve ontwerpbenadering is een combinatie van alles wat Omlab te bieden heeft: geef meer dan je neemt, circulair, biobased, de natuur als toonaangevend voorbeeld, echte prijs en toekomstbestendig voor toekomstige generaties.
De belangrijkste tools in dit onderzoek zijn: Nieuwsgierigheid, samenwerking en een groot gevoel van urgentie.
Bouwen aan (bodem)biodiversiteit
De ontwerpers van Omlab zijn ervan overtuigd dat de gebouwde omgeving (bouw/infra) een drie-eenheid moet zijn met bodem en biodiversiteit. Het verlies aan biodiversiteit is in Nederland nog urgenter dan in de rest van Europa. Daarnaast heeft de Europese Unie in de Green Deal afgesproken om in 2050 klimaatneutraal te zijn.
Bij het bouwen aan (bodem)biodiversiteit ontwerpt Omlab met de hele levenscyclus in gedachten. Elke stap is essentieel voor de volgende:
- Herkomst: Tast de aarde niet aan, laat de (bodem)biodiversiteit intact. Gebruik grondstoffen die al in omloop zijn.
- Productie: Hoe kunnen we produceren met zoveel mogelijk respect voor de natuur?
- Gebruik: Het product heeft een positieve invloed op zijn omgeving.
- End-of-life: Kies voor hoogwaardig hergebruik en/of geef terug aan de natuur.
De studio presenteerde het onderzoek ‘Building biodiversity | bouwen aan biodiversiteit’ eind 2022 voor het eerst tijdens de Dutch Design Week.
Gerelateerde R&D:
Week van de Circulaire Economie: Omlab presenteert Building biodiversity in Omlab.
Material Source (UK): Omlab is part of the Top 23 biomaterial designers to watch in the year 2023.
Omlab creëerde Modular by nature, architectuur voor insecten, vogels en andere stadsbewoners. Samen met MVRDV Climate Collective.