Allereerste Biobased Pop-Up store

Stap een winkel binnen en ontdek wat je als consument nu al van biologische grondstoffen en restafval kunt kopen. De gemeente Bergen op Zoom nam het initiatief voor de allereerste Biobased Pop-Up store. Ontwerper van de Pop-Up en curator van de tentoonstelling is Huub Looze. 

Deze biobased pop-upstore is eind 2016 gerealiseerd. Huub zorgde voor ontwerp, realisatie én biobased voorbeelden. Margreet, co-founder van Omlab, schreef de tentoonstellingsteksten en interviews. Begin 2017 bedachten zij het plan voor Omlab, waarvoor ze de huidige locatie in Arnhem op het oog hadden. Het biobased ontwerp- en maaklab is geopend op 20 september 2019.

Biobased pop-up in biobased city

De winkel – Pop-Up & Grow genoemd – is geopend op 11 november 2016 in een leegstaand winkelpand. Bergen op Zoom – een ambitieuze stad met focus op de biobased economie – nodigt haar inwoners uit om te komen kijken wat er al mogelijk is wat betreft biobased. Er zijn vooral consumentenproducten voor dagelijks gebruik en herkenbare ontwerpen van hernieuwbare grondstoffen.

Denk aan: vaatdoekjes van aardappelzetmeel, de ANWB-paddestoel en bidons van biobased kunststof maar ook meubels, een surfboard en een racefiets van een composiet van vlas of ander natuurlijk materiaal en biokunststoffen. Daarnaast zijn er ter inspiratie en het oog op de toekomst allerlei ontwerpen te zien, zoals de lamp van geitenmaag.

Vrouw en meisje, naast roze fiets, kijken naar etalage van winkelpand Biobased Pop-Up & Grow.
Pop-Up & Grow in leegstaande dierenwinkel.

Impressie pop-up

Wethouder Arjan van der Weegen showt de racefiets, een van de objecten in de pop-up-store.
Wethouder Arjan van der Weegen showt de racefiets, een van de objecten in de pop-up-store.
Expo met producten en grondstoffen.
Expo met producten en grondstoffen.
Interieur, met vooraan een tafel en stoelen van Fabrikoos.
Interieur, met vooraan een tafel en stoelen van Fabrikoos.
Model van Fabrikoos-kruk plus grondstof.
Model van Fabrikoos-kruk plus grondstof.
En waar is die eierdoos van gemaakt? De grondstof ligt onder elk product.
En waar is die eierdoos van gemaakt? De grondstof ligt onder elk product. Foto: KijkopBergenopzoom.nl.

Met dank aan

Fotograaf Nick Franken voor de overzichtsfoto van de pop-up, Fraaie dingen voor het grafisch ontwerp, Centre of Expertise Biobased Bouwen (Coebbe) en Hoogleraar Biobased Bouwen Willem Böttger voor het beschikbaar stellen van objecten en contacten. Diverse ontwerpers hebben hun werk in bruikleen gegeven voor de Pop-Up. En zo zijn er nog veel meer mensen te noemen.

De ruim vijftig producten in de expositie Pop-Up & Grow zijn beschreven door Margreet van Uffelen van Buro Webregisseurs.