Hoe is Omlab begonnen? De vraag wordt vaak gesteld. Het idee ontstond tijdens het project Biobased Pop-up store in Bergen op Zoom eind 2016.
De gemeente Bergen op Zoom nam het initiatief voor de allereerste Biobased Pop-Up store. Zo kon je in een winkel ontdekken wat je als consument nu al van biologische grondstoffen en restafval kunt kopen.
Ontwerper, curator en bouwer van de tentoonstelling is Huub Looze. De pop-up werd gerealiseerd in een leegstaand winkelpand.

Biobased pop-up store
Huub Looze (Buro HBLZ) zorgde voor ontwerp, realisatie én biobased voorbeelden. Margreet van Uffelen (Buro Webregisseurs) schreef de tentoonstellingsteksten bij zo’n 50 voorwerpen.
Biobased pop-up in biobased city
De winkel in Bergen op Zoom werd Pop-Up & Grow genoemd. De gemeente nodigde haar inwoners uit om te komen kijken wat er al mogelijk was. Te zien waren consumentenproducten voor dagelijks gebruik en herkenbare ontwerpen van hernieuwbare grondstoffen.
Denk aan: vaatdoekjes van aardappelzetmeel, de ANWB-paddestoel en bidons van biobased kunststof maar ook meubels, een surfboard en een racefiets van een composiet van vlas of ander natuurlijk materiaal en biokunststoffen.
Bij veel producten lag de oorspronkelijke grondstof, zoals suikerbiet, aardappel of stro, eronder. In een kunststof krat gemaakt van de biopolymeer solanyl.
Van pop-up naar Omlab
Het project in Bergen op Zoom ging in het najaar van 2016 open. Begin 2017 zetten de co-founders van Omlab het plan voor een biobased maakplek op papier. En net zoals in de pop-up store ging al snel biobased en circulair, plantaardig en hergeruikt, hand-in-hand in het nieuwe initiatief.
Omlab, de studio voor biobased design en project in een goed geoutilleerde werkplaats is geopend op 20 september 2019 in Arnhem (Schaarsbergen). Locatie: een voormalig kazerneterrein temidden van Natura 2000, waterwingebied en naast een nationaal park.
