Bart Wegh

Bij het onderzoeks- en onderwijsproject #printbaarbiobased werkt Omlab samen met de Hogeschool Arnhem Nijmegen (Industrieel Product Ontwerpen). Studenten Bart Wegh en Rick Aelmans onderzoeken nieuwe, biobased, printbare massa’s.

Maak hier kennis met Bart Wegh. Foto’s van het project vind je op #printbaarbiobased.

#3Dpastaprinten

Bart was gelijk nieuwsgierig naar Omlab. En wij naar hem, want hij had al veel ervaring met 3D-printers.

Bart test de printbaarheid van nieuwe samenstellingen met een injectie- of kitspuit. Hij simuleert zo de 3D-pastaprinter.

Inmiddels zijn er al heel wat succesvolle kleiprints geproduceerd. Bart, Rick en Huub blijven de printer verbeteren en optimaliseren. Bart en Huub onderzochten ook de mogelijkheden om de 3D-printer Leapfrog Creatr uit 2013 te moderniseren. Bart verving het moederbord. De printer is nu een stuk stiller en betrouwbaarder. Ook heeft de Leapfrog nu een wifi-verbinding en zijn verdere uitbreidingen mogelijk.

Concepten #printbaarbiobased zijn met een printje van biofilament uit de Leapfrog snel tastbaar en bespreekbaar.

Bart & 3D-printen

Bart is al jaren bezig met 3D-printen. Begin 2017 kocht hij zijn 3D-printer, een betaalbare uit China. Die bleek zo goedkoop door het gebrek aan kwaliteit & het feit dat het een namaak-versie was. Hierdoor moest hij al snel veel componenten vervangen en repareren. Naast frustratie leverde het vooral veel kennis over 3D-printers op.

Het project #printbaarbiobased van Omlab sprak Bart niet alleen aan vanwege het 3D-printen. Zeker ook het ontwikkelen van nieuwe materialen: “Om iets te kunnen printen met een materiaal dat waarschijnlijk nog niet bestaat is toch fantastisch! En zeker als dat materiaal geen schade aanricht aan de natuur, maar zelfs meehelpt. Ik hoop erg dat dit nog jaren verder ontwikkeld wordt!”

Eindpresentatie 24 juni 2020

De tussenstand van dit onderzoek naar nieuwe printbare materialen wordt 24 juni 2020 gepresenteerd. Ook kun je dan prototypes of modellen zien van nieuwe ontwerpen, geprint met de 3D-pastaprinter in biobased materiaal.