Barney is Omlab’s starterswoning voor de boerenzwaluw (Hirundo rustica). De circulaire 3D-print is natuurlijk gebaseerd op de vogel’s zelfbouwprojecten. Barney is een tijdelijk huisje. Want de gemiddelde zwaluw kan prima zelf een nest bouwen. Mits er voldoende voedsel, water, modder en wat schuilgelegenheid in de buurt is.
De biologische afbreekbare nestjes gaan een paar jaar mee. Perfect voor terreinen die net op de schop zijn geweest of vanaf nu natuurinclusief worden beheerd.
Barney is een onderhoudsvrije tussenoplossing. Zolang er gewerkt wordt aan een veel natuurvriendelijker of -inclusiever terrein rondom de broedlocatie, is ‘Barney’ een goed alternatief.
Als beheerder heeft u er geen omkijken naar; het nest degradeert vanzelf tot voedsel voor de bodem. Een nieuwe nestkast ophangen is niet nodig; de vogels bouwen het volgende nest zelf in de natuurinclusieve omgeving.
Barney is betonvrij, lichtgewicht en daardoor eenvoudig op te hangen. Het nestkastje is gemaakt van hergebruikte (circulaire) en plantaardige (biobased) grondstoffen. De naam ‘Barney’ is gebaseerd op de Engelse naam barn swallow.
Barney op maat met dakje voor Dura Vermeer
Vogelbescherming
Dankzij advies van de Vogelbescherming weten we bij Omlab precies waaraan een nest moet voldoen. Timo Roeke (Vogelbescherming) zei over ‘Martin’, het huiszwaluwnest: “Vogelbescherming Nederland is benieuwd naar de resultaten in het broedseizoen. Circulaire biobased bouw is ook voor natuurinclusief bouwen de toekomst.“
Bouw natuurinclusief mee
De gebouwde omgeving – moderne gebouwen en kunstwerken zoals een brug – is meestal te glad of te dicht om een nest te bouwen. Vogels vinden er geen schuilplaats en er is geen voedsel of nestmateriaal in de buurt. Daar een nest bouwen? Ze kijken wel uit.
Hang nesten op en nodig zo de vogels uit te komen broeden. Ondertussen start je met natuurinclusief het terrein of gebouw. Barney maakt net als Martin snel zichtbaar of het werkt. Als de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn.
- Hang ‘t nest op
- Toets of de zwaluwen het volgende nest zelf bouwen
- Pas indien nodig je beheerplan aan
Ontwerp & materialen
De zwaluwnestkast is natuurvriendelijk en gemaakt zonder (hout)beton, lijm of spijkers. Het biologisch afbreekbare 3D-printmateriaal bestaat uit supercirculaire grondstoffen uit drink- en rioolwaterzuivering (calciet, Kaumera en cellulose uit doorgespoeld wc-papier). De kast is gemaakt van Biopanel, een innovatieve plantaardige kunststof met statiegeld.
Na enkele jaren is het materiaal voedsel voor de bodem als het uit elkaar valt. De kasten hoeven niet verwijderd of vervangen te worden.
Nest op maat
Speciaal voor Dura Vermeer maakte Omlab een boerenzwaluwnest met dakje. Deze zijn bestemd voor plaatsing onder bruggen met een open dek. Zes nestkasten zijn medio maart 2023 in Amsterdam geplaatst [fotoreportage].
De afstand van dak tot nestje is 15 centimeter. Zo heeft de vogel voldoende ruimte om zijn of haar jongen te voeren.
Ecologisch advies
In de samenwerking met Dura Vermeer was de bedrijfsecoloog nauw betrokken.
Is er geen ecoloog aan boord en je hebt advies nodig voor natuurinclusief beheer? Dan raden wij aan: Faunest, architect voor de dieren. Faunest’s directeur Jennifer de Jonge was de eerste die Omlab adviseerde nestkasten te ‘ontbetonnen’. Die term en missie is van haar.
Faunest maakt niet alleen de ecologische plannen. Faunest klimt zelf de ladder op om gebouw en terrein natuurinclusief te maken voor dier & mens.